Effects of milk supplementation with conjugated linoleic acid on weight control and body composition in healthy overweight people
Title (trans.)
Efecto de una suplementación láctea con ácido linoleico conjugado sobre el control de peso y la composición corporal de personas sanas con sobrepesoEntity
UAM. Departamento de MedicinaPublisher
Sociedad Española de Nutrición Parental y Enteral (SENPE)Date
2013-12-01Citation
10.3305/nh.2013.28.6.7013
Nutrición Hospitalaria 28.6 (2013): 2090-2098
ISSN
0212-1611 (print); 1699-5198 (online)DOI
10.3305/nh.2013.28.6.7013Funded by
This study was funded by CAPSA (Corporación Alimentaria Peñasanta)Editor's Version
http://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.7013Subjects
Clinical trials; Conjugated linoleic acids; Dual x-ray absorptiometry; Overweight; Weight lost; MedicinaAbstract
Introduction: Conjugated linoleic acids (CLAs) have
shown beneficial effects in weight control therapy however
this relation is not clear.
Objetive: The aim of the study was to examine the effects
and safety of 3 g of a 1:1 mix of c9-t11 and t10-c12 on weight
control and body composition in healthy overweight individuals.
Methods: A prospective, placebo-controlled, randomised
double-blind, parallel clinical trial lasting 24 weeks was
carried out in 38 volunteers (29w, 9m) aged 30-55 years and
BMI ≥27-<30 kg/m2 who consumed 200 ml/day of skimmed
milk with 3g of CLAs or 3g olive oil (placebo). Anthropometric,
biochemical and dual x-ray absorptiometry (DXA)
tests were measured. Diet and physical activity were
assessed.
Results: Subjects maintained their habitual dietary and
exercise patterns over the study. Only CLA group showed a
significant decrease in weight (74.43 ± 10.45 vs 73.54 ± 11.66
kg, p = 0.029) and waist circumference (91.45 ± 10.33 vs
90.65 ± 9.84 cm, p = 0.012) between baseline and end of the
study. BMI and waist height ratio decreased (28.44 ± 1.08 vs
27.81 ± 1.43 kg/m2, p = 0.030 and 0.57 ± 0.05 vs 0.56 ± 0.04 p
= 0.013 respectively) in CLA group at the end. CLA group
experienced a reduction in total fat mass after 24 weeks
(38.62 ± 5.02 vs 36.65 ± 5.64%, p = 0.035). No decrease was
observed in Control group. HOMA index had no changes.
Conclusions: The consumption of skimmed milk enriched
with 3g of a 1:1 mixture of c9-t11 and t10-c12 for 24
weeks led to a decrease in body weight and total fat mass in
healthy, overweight subjects who maintained habitual
diets and exercise patterns. No adverse effects were
observed. Registered under ClinicalTrials.gov Identifier
No. NCT01503047 Introducción: Los ácidos linoleicos conjugados (ALC) han
mostrado unos efectos beneficiosos en el tratamiento del control
de peso; sin embargo, esta relación no está clara.
Objetivo: El propósito de este estudio fue examinar los efectos y
la seguridad de 3 g de una mezcla 1:1 de c9-t11 y t10-c12 sobre el
control de peso y la composición corporal en individuos sanos con
sobrepeso.
Métodos: Se realizó un estudio clínico prospectivo, de grupos
paralelos, de distribución aleatoria, a doble ciego y con control
placebo, de 24 semanas de duración, en 38 voluntarios (29 mujeres,
9 hombres) con edades de 30-55 años y un IMC ≥27- < 30
kg/m2 que consumieron 200 ml/día de leche desnatada con 3 g de
ALC o 3 g de aceite de oliva (placebo). Se midieron datos de
antropometría, bioquímica y absorciometría dual de rayos X
(DXA). Se evaluaron la dieta y la actividad física.
Resultados: Los sujetos mantuvieron sus patrones habituales
de dieta y ejercicio a lo largo del estudio. Sólo el grupo de ALC
mostró una reducción significativa del peso (74,43 ± 10,45 vs
73,54 ± 11,66 kg, p = 0,029) y de la circunferencia de la cintura
(91,45 ± 10,33 vs 90,65 ± 9,84 cm, p = 0,012) entre el periodo
basal y el final del estudio. El IMC y el cociente cintura/talla disminuyeron
(28,44 ± 1,08 vs 27,81 ± 1,43 kg/m2, p = 0,030 y 0,57 ±
0,05 vs 0,56 ± 0,04 p = 0,013, respectivamente) en el grupo ALC
al final del estudio. El grupo ALC experimentó una reducción
de la masa grasa total tras 24 semanas (38,62 ± 5,02 vs 36,65 ±
5,64 %, p = 0,035). No se observó reducción en el grupo control.
El índice HOMA no experimentó cambios.
Conclusiones: El consumo de leche desnatada enriquecida
con 3 g de una mezcla 1:1 de c9-t11 y t10-c12 durante 24 semanas
produjo un descenso del peso corporal y la masa grasa total en
sujetos sanos con sobrepeso que mantuvieron sus patrones habituales
de dieta y ejercicio físico. No se observaron efectos adversos.
Registrado con el identificador núm. NCT01503047 en ClinicalTrials.
gov
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