UAM | UAM_Biblioteca | Unified search engine | Scientific Production Portal | UAM Research Data Repository
Biblos-e Archivo
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Log in
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Search Biblos-e Archivo

Advanced Search

Browse

All of Biblos-e ArchivoCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFacultiesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFaculties

My Account

Log inRegister

Statistics

View Usage Statistics

Help

Information about Biblos-e ArchivoI want to submit my workFrequently Asked Questions

UAM_Biblioteca

View Item 
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item

Chinchón declaration: decalogue on low-and no-calorie sweeteners (LNCS)

Title (trans.)
Declaración de Chinchón: decálogo sobre eldulcorantes sin y bajos en calorías (ESBC)
Author
Serra-Majem, Lluís; Riobó Serván, Pilar; Belmonte Cortés, Susana; Anadón Navarro, Arturo; Aranceta Bartrina, Javier; Franco Vargas, Eladia; García-Closas, Reina; Gómez Candela, Carmenuntranslated; Herrero Sancho, Elvira; La Vecchia, Carlo; López Díaz-Ufano, Mª. Luisa; Varela-Moreiras, Gregorio; Vázquez Castro, Jesús; Ribas-Barba, Lourdes; Alcaraz-Cebrián, Francisca; García-Luna, Pedro Pablo; González-Gomis, Mercedes; González-Gross, Marcela; Granado de la Orden, Susana; López-Sobaler, Ana María; Moreno Villares, José Manuel; Ortega Anta, Rosa María; Pérez-Rodrigo, Carmen; Polanco Allué, María Isabel; Urrialde de Andrés, Rafael
Entity
UAM. Departamento de Medicina
Publisher
Sociedad Española de Nutrición Parental y Enteral (SENPE)
Date
2014-01-01
Citation
10.3305/nh.2014.29.4.7393
Nutrición Hospitalaria 29.4 (2014): 719-734
 
 
 
ISSN
0212-1611 (print); 1699-5198 (online)
DOI
10.3305/nh.2014.29.4.7393
Editor's Version
http://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.29.4.7393
Subjects
Benefits; Consensus; Low-calorie sweeteners; Non nutritive sweeteners; Safety; Medicina
URI
http://hdl.handle.net/10486/668823

Licencia Creative Commons
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.

Abstract

Multidisciplinary experts in the areas of nutrition and health met in Chinchón, Madrid, on November 25-26, 2013 under the auspices of the Fundación para la Investigación Nutricional (Nutrition Research Foundation) and with the collaboration of the Madrid Regional Government’s Health Ministry, the International Sweeteners Association and the Carlos III Health Institute CIBER of Physiopathology of Obesity and Nutrition. They analyzed the current status of scientific knowledge on low- and no-calorie sweeteners (LNCS) and developed a consensus Decalogue on their use; this constitutes the Chinchón Declaration. Sweeteners, including sugar, represent a subject of undeniable interest and are currently a popular topic, although areas relating to their safety and benefits remain unknown to segments of academia and the general public. The nature of LNCS makes them vulnerable to biased and even contradictory information. They are food additives that are broadly used as sugar substitutes to sweeten foods, medicines and food supplements when non-nutritional or non-caloric alternatives are needed. The Chinchón Decalogue is the outcome of a meeting for reflection and consensus by a group of experts with backgrounds in different scientific disciplines (toxicology, clinical nutrition, community nutrition, physiology, food science, public health, pediatrics, endocrinology and nutrition, nursing, pharmaceutical care and food legislation). The Decalogue includes different aspects of LNCS related to regulation, use, benefits and safety. In general, benefits of LNCS have been traditionally neglected in comparison with the tendency for emphasising unexisting or unproven possible risks. The need to strengthen research on LNCS in Spain was emphasized, as well as the need to educate both professionals and the public
 
Expertos de carácter multidisciplinar de las áreas de conocimiento de la nutrición y la salud reunidos en Chinchón, Madrid, los días 25 y 26 de noviembre de 2013 , bajo los auspicios de la Fundación para la Investigación Nutricional y con la colaboración de la Consejería de Sanidad del Gobierno de la Comunidad de Madrid, la International Sweeteners Association y el CIBER de Fisiopatología de la Obesidad y la Nutrición del Instituto de Salud Carlos III, analizaron el estado actual del conocimiento científico en torno a los Edulcorantes sin y bajos en calorías (ESBC) y desarrollaron un Decálogo sobre su uso que constituye la Declaración de Chinchón. Los edulcorantes, incluido el azúcar, constituyen un elemento de indudable interés y actualidad, aunque no exento de desconocimiento por algunos sectores tanto académicos como de la población en general. La propia naturaleza de los ESBC los hace susceptibles de informaciones tergiversadas e incluso contradictorias. Son aditivos alimentarios ampliamente utilizados como sustitutivos del azúcar para endulzar alimentos, medicamentos y complementos alimenticios cuando se persiguen fines no nutritivos. El Decálogo de Chinchón es fruto de una reunión de reflexión y consenso por parte de un grupo de expertos procedentes de distintas disciplinas científicas (toxicología, nutrición clínica, nutrición comunitaria, fisiología, bromatología, salud pública, atención primaria, pediatría, endocrinología y nutrición, enfermería, atención farmacéutica y legislación alimentaria). El decálogo incluye diferentes aspectos de los EBSC relacionados con la legislación, uso, beneficios y seguridad. En general, los beneficios de los EBSC han sido tradicionalmente desatendidos en comparación con la tendencia de destacar posibles riesgos inexistentes o que no han sido probados. Hace especial hincapié en la necesidad de fortalecer la investigación de los EBSC en España, así como la necesidad de formar en este ámbito a los profesionales y a los consumidores en general
 
Show full item record

Files in this item

Thumbnail
Name
chinchon_serra_NH_2014.pdf
Size
151.2Kb
Format
PDF

Refworks Export

Google™ Scholar:Serra-Majem, Lluís - Riobó Serván, Pilar - Belmonte Cortés, Susana - Anadón Navarro, Arturo - Aranceta Bartrina, Javier - Franco Vargas, Eladia - García-Closas, Reina - Gómez Candela, Carmen - Herrero Sancho, Elvira - La Vecchia, Carlo - López Díaz-Ufano, Mª. Luisa - Varela-Moreiras, Gregorio - Vázquez Castro, Jesús - Ribas-Barba, Lourdes - Alcaraz-Cebrián, Francisca - García-Luna, Pedro Pablo - González-Gomis, Mercedes - González-Gross, Marcela - Granado de la Orden, Susana - López-Sobaler, Ana María - Moreno Villares, José Manuel - Ortega Anta, Rosa María - Pérez-Rodrigo, Carmen - Polanco Allué, María Isabel - Urrialde de Andrés, Rafael

This item appears in the following Collection(s)

  • Producción científica en acceso abierto de la UAM [16577]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Ibero-American consensus on low- and no-calorie sweeteners: Safety, nutritional aspects and benefits in food and beverages 

    Serra-Majem, Lluis; Raposo, António; Aranceta-Bartrina, Javier; Varela-Moreiras, Gregorio; Logue, Caomhan; Laviada, Hugo; Socolovsky, Susana; Pérez-Rodrigo, Carmen; Aldrete-Velasco, Jorge Antonio; Sierra, Eduardo Meneses; López-García, Rebeca; Ortiz-Andrellucchi, Adriana; Gómez Candela, CarmenAutoridad UAM; Abreu, Rodrigo; Alexanderson, Erick; Álvarez-Álvarez, Rolando Joel; Falcón, Ana Luisa Álvarez; Anadón, Arturo; Bellisle, France; Beristain-Navarrete, Ina Alejandra; Redondo, Raquel Blasco; Bochicchio, Tommaso; Camolas, José; Cardini, Fernando G.; Carocho, Márcio; do Céu Costa, Maria; Drewnowski, Adam; Durán, Samuel; Faundes, Víctor; Fernández-Condori, Roxana; García-Luna, Pedro P.; Garnica, Juan Carlos; González-Gross, Marcela; La Vecchia, Carlo; Leis, Rosaura; López-Sobaler, Ana María; Madero, Miguel Agustín; Marcos, Ascensión; Ramírez, Luis Alfonso Mariscal; Martyn, Danika M.; Mistura, Lorenza; Rojas, Rafael Moreno; Villares, José Manuel Moreno; Niño-Cruz, José Antonio; Oliveira, María Beatriz P.P.; Gil-Antuñano, Nieves Palacios; Pérez-Castells, Lucía; Ribas-Barba, Lourdes; Pedrero, Rodolfo Rincón; Riobó, Pilar; Medina, Juan Rivera; De Faria, Catarina Tinoco; Valdés-Ramos, Roxana; Vasco, Elsa; Wac, Sandra N.; Wakida, Guillermo; Wanden-Berghe, Carmina; Díaz, Luis Xóchihua; Zúñiga-Guajardo, Sergio; Pyrogianni, Vasiliki; de Sousa, Sérgio Cunha Velho
    2018-07-01
  • Nutrition and physical activity programs for obesity treatment (PRONAF study): Methodological approach of the project 

    Zapico, Augusto G.; Benito, Pedro José; González-Gross, Marcela Marcela; Peinado, Ana Belén; Morencos, Esther; Romero Moraleda, BlancaAutoridad UAM; Rojo-Tirado, Miguel A.; Cupeiro, Rocío; Szendrei, Barbara; Butragueño, Javier; Bermejo, Maite; Alvarez-Sánchez, María; García-Fuentes, Miguel A.; Gómez Candela, CarmenAutoridad UAM; Bermejo, Laura María; Fernández Fernández, Ceila; Calderón, Francisco Javier
    2012-12-26
  • Type 2 diabetes and cognitive impairment in an older population with overweight or obesity and metabolic syndrome: baseline cross-sectional analysis of the PREDIMED-plus study 

    Mallorquí-Bagué, Núria; Lozano-Madrid, María; Toledo, Estefanía; Corella, Dolores; Salas-Salvadó, Jordi; Cuenca-Royo, Aida; Vioque, Jesús; Romaguera, Dora; Martínez, J. Alfredo; Wärnberg, Julia; López-Miranda, José; Estruch, Ramón; Bueno-Cavanillas, Aurora; Alonso-Gómez, Ángel; Tur, Josep A.; Tinahones, Francisco J.; Serra-Majem, Lluís; Martín, Vicente; Lapetra, José; Vázquez, Clotilde; Pintó, Xavier; Vidal, Josep; Daimiel, Lidia; Gaforio, José J.; Matía, Pilar; Ros, Emilio; Granero, Roser; Buil-Cosiales, Pilar; Barragán, Rocío; Bulló, Mònica; Castañer, Olga; García-de-la-Hera, Manoli; Yáñez, Aina M.; Abete, Itziar; García-Ríos, Antonio; Ruiz-Canela, Miguel; Díaz-López, Andrés; Jiménez-Murcia, Susana; Martínez-González, Miguel Ángel; De la Torre, Rafael; Fernández-Aranda, Fernando
    2018-10-31
All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram
 

 

All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram