UAM | UAM_Biblioteca | Unified search engine | Scientific Production Portal | UAM Research Data Repository
Biblos-e Archivo
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Log in
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Search Biblos-e Archivo

Advanced Search

Browse

All of Biblos-e ArchivoCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFacultiesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFaculties

My Account

Log inRegister

Statistics

View Usage Statistics

Help

Information about Biblos-e ArchivoI want to submit my workFrequently Asked Questions

UAM_Biblioteca

View Item 
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item

La Sociedad Española de Nutrición Parenteral y Enteral (SENPE) ante las administraciones públicas

Title (trans.)
The Spanish society of Parenteral and Enteral Nutrition (SENPE) and its relation with healthcare authorities
Author
García de Lorenzo Mateos, Abelardountranslated; Álvarez, Julia C.; Celaya, Sebastián; Cofrades, M. G.; García Luna, Pastor P.; García Peris, Pilar; León-Sanz, Miguel; Jiménez, C. P.; Olveira, Gabriel; Smeets, M.
Entity
UAM. Departamento de Cirugía
Publisher
Sociedad Española de Nutrición Parental y Enteral (SENPE)
Date
2011-05-03
Citation
10.3305/nh.2011.26.2.5196
Nutrición Hospitalaria 26.2 (2011): 251-253
 
 
 
ISSN
0212-1611 (print); 1699-5198 (online)
DOI
10.3305/nh.2011.26.2.5196
Editor's Version
http://dx.doi.org/10.3305/nh.2011.26.2.5196
Subjects
Administration; Healthcare authorities; Hospitals; Hyponutrition; Malnourishement; Medicina
URI
http://hdl.handle.net/10486/668920

Licencia Creative Commons
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.

Abstract

Está muy bien documentado en la literatura médica que la desnutrición es un problema común en todos los niveles de atención sanitaria, desde atención primaria a especializada y en centros de atención geriátrica. Este problema no se limita a países con pocos recursos económicos o con limitado desarrollo social y económico. También es un problema universal en Europa. La desnutrición aumenta las cifras de morbilidad, mortalidad, ingresos hospitalarios y duración de la estancia. Estas cifras más elevadas suponen lógicamente un aumento del uso de recursos sanitarios. A pesar de esto, el problema de la desnutrición a menudo puede pasar desapercibido y el paciente no recibir el tratamiento necesario. Este problema requiere la cooperación de múltiples agentes tales como los Gobiernos de los Estados, los profesionales de la salud y los mismos ciudadanos. El VIII Foro de Debate concluye con la necesidad de establecer un claro plan de actuación (a semejanza de la European Alliance for Health Nutrition) y la creación de una plataforma (coalición) que reúna las voces de asociaciones de profesionales sanitarios, instituciones, colegios profesionales, asociaciones de pacientes, industria y entidades aseguradoras. Los fines de esta plataforma consistirán en informar de la extensión del problema, identificar y potenciar líderes que transmitan los fines de esta iniciativa ante las autoridades autonómicas y nacionales, propuesta de soluciones y colaboración en su puesta en marcha y finalmente, evaluación/ control de las acciones desarrolladas
 
It has been well documented in medical literature that hyponutrition is a common issue at all healthcare levels, from primary to specialized health care, as well as geria - tric healthcare facilities. This problem is not limited to countries with scarce economic resources or limited social development; it is also a universal issue in Europe. Hyponutrition increases the rates of morbidity, mortality, hospital admissions, and hospital stay. These higher figures also represent a higher use of healthcare resources. In spite of this, hyponutrition may often go undetected and the patient may not receive the necessary treatment. This problem requires the cooperation of multiple agents such as the Governments, the healthcare professionals, and the citizens themselves. The VIII Discussion Forum concludes on the need to establish a clear-cut plant for action (similar to the European Alliance for Health Nutrition) and the creation of a platform (coalition) encompassing the voices of healthcare professionals associations, institutions, professional colleges, patients associations, the pharmaceutical companies, and insurance companies. The goals of this platform will be to inform about the extent of this issue, to identity and promote leaders that will convey the aims of this initiative to regional and national healthcare authorities, to present solutions and to collaborate in their implementation, and finally to assess/control the actions taken
 
Show full item record

Files in this item

Thumbnail
Name
sociedad_garcia_NH_2011.pdf
Size
61.32Kb
Format
PDF

Refworks Export

Google™ Scholar:García de Lorenzo Mateos, Abelardo - Álvarez, Julia C. - Celaya, Sebastián - Cofrades, M. G. - García Luna, Pastor P. - García Peris, Pilar - León-Sanz, Miguel - Jiménez, C. P. - Olveira, Gabriel - Smeets, M.

This item appears in the following Collection(s)

  • Producción científica en acceso abierto de la UAM [16807]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Análisis de la relevancia y factibilidad de indicadores de calidad en las unidades de nutrición 

    Martín Folgueras, Tomás; Álvarez Hernández, J.; Burgos Peláez, R.; Celaya Pérez, S.; Calvo Hernández, Mª. V.; García de Lorenzo Mateos, AbelardoAutoridad UAM; García Luna, P. P.; Irles Rocamora, J. A.; Lajo Morales, T.; Luengo Pérez, L. M.; Mellado Pastor, C.; Olveira Fuster, G.; Pérez Portabella, C.; Vidal Casariego, A.
    2012
  • El registro de nutrición artificial domiciliaria y ambulatoria de la sociedad española de nutrición parenteral y enteral: Análisis DAFO 

    Wanden-Berghe, Carmina; Pérez De La Cruz, Antonio Jesús; Lobo Támer, Gabriela; Calleja Fernández, Alicia R.; Gómez Candela, CarmenAutoridad UAM; Zugasti Murillo, Ana; Apezetxea Celaya, A.; Torres Corts, A.; Moreno Villarés, José Manuel; De Luis Ntonio, Daniel Antonio; Penacho, María Ángeles; Laborda, L.; Burgos Romero, Rosa; Irles, José Antonio; De la Cuerda, C. C.; Virgili Casas, María N.; Martínez Olmos, Miguel Ángel; García Luna, Pedro Pablo
    2012-07-31
  • Prevalence and costs of malnutrition in hospitalized dysphagic patients: A subanalysis of the PREDyCES® study 

    Álvarez Hernández, Julia; León Sanz, Miguel; Planas Vilá, Mercè; Araujo, Krysmarú; García de Lorenzo Mateos, AbelardoAutoridad UAM; Celaya Pérez, Sebastian
    2015-01-01
All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram

Declaración de accesibilidad

 

 

All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram

Declaración de accesibilidad