UAM_Biblioteca | Unified search engine | Scientific Production Portal | UAM Research Data Repository
Universidad Autónoma de Madrid
Biblos-e Archivo
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Log in
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Search Biblos-e Archivo

Advanced Search

Browse

All of Biblos-e ArchivoCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFacultiesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFaculties

My Account

Log inRegister

Statistics

View Usage Statistics

Help

Information about Biblos-e ArchivoI want to submit my workI want to submit my doctoral thesisFrequently Asked QuestionsCopyrightsFinancial Agencies and OA policy

UAM_Biblioteca

View Item 
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item

Effects of milk supplementation with conjugated linoleic acid on weight control and body composition in healthy overweight people

Title (trans.)
Efecto de una suplementación láctea con ácido linoleico conjugado sobre el control de peso y la composición corporal de personas sanas con sobrepeso
Author
López Plaza, Bricia; Bermejo, Laura María; Weber, Thabata Koester; Parra, Pilar; Serra, Francisca; Hernández, Marta J.; Milla, Samara Palma; Gómez-Candela, Carmen
Entity
UAM. Departamento de Medicina
Publisher
Sociedad Española de Nutrición Parental y Enteral (SENPE)
Date
2013-12-01
Citation
10.3305/nh.2013.28.6.7013
Nutrición Hospitalaria 28.6 (2013): 2090-2098
 
 
 
ISSN
0212-1611 (print); 1699-5198 (online)
DOI
10.3305/nh.2013.28.6.7013
Funded by
This study was funded by CAPSA (Corporación Alimentaria Peñasanta)
Editor's Version
http://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.7013
Subjects
Clinical trials; Conjugated linoleic acids; Dual x-ray absorptiometry; Overweight; Weight lost; Medicina
URI
http://hdl.handle.net/10486/668928

Licencia Creative Commons
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.

Abstract

Introduction: Conjugated linoleic acids (CLAs) have shown beneficial effects in weight control therapy however this relation is not clear. Objetive: The aim of the study was to examine the effects and safety of 3 g of a 1:1 mix of c9-t11 and t10-c12 on weight control and body composition in healthy overweight individuals. Methods: A prospective, placebo-controlled, randomised double-blind, parallel clinical trial lasting 24 weeks was carried out in 38 volunteers (29w, 9m) aged 30-55 years and BMI ≥27-<30 kg/m2 who consumed 200 ml/day of skimmed milk with 3g of CLAs or 3g olive oil (placebo). Anthropometric, biochemical and dual x-ray absorptiometry (DXA) tests were measured. Diet and physical activity were assessed. Results: Subjects maintained their habitual dietary and exercise patterns over the study. Only CLA group showed a significant decrease in weight (74.43 ± 10.45 vs 73.54 ± 11.66 kg, p = 0.029) and waist circumference (91.45 ± 10.33 vs 90.65 ± 9.84 cm, p = 0.012) between baseline and end of the study. BMI and waist height ratio decreased (28.44 ± 1.08 vs 27.81 ± 1.43 kg/m2, p = 0.030 and 0.57 ± 0.05 vs 0.56 ± 0.04 p = 0.013 respectively) in CLA group at the end. CLA group experienced a reduction in total fat mass after 24 weeks (38.62 ± 5.02 vs 36.65 ± 5.64%, p = 0.035). No decrease was observed in Control group. HOMA index had no changes. Conclusions: The consumption of skimmed milk enriched with 3g of a 1:1 mixture of c9-t11 and t10-c12 for 24 weeks led to a decrease in body weight and total fat mass in healthy, overweight subjects who maintained habitual diets and exercise patterns. No adverse effects were observed. Registered under ClinicalTrials.gov Identifier No. NCT01503047
 
Introducción: Los ácidos linoleicos conjugados (ALC) han mostrado unos efectos beneficiosos en el tratamiento del control de peso; sin embargo, esta relación no está clara. Objetivo: El propósito de este estudio fue examinar los efectos y la seguridad de 3 g de una mezcla 1:1 de c9-t11 y t10-c12 sobre el control de peso y la composición corporal en individuos sanos con sobrepeso. Métodos: Se realizó un estudio clínico prospectivo, de grupos paralelos, de distribución aleatoria, a doble ciego y con control placebo, de 24 semanas de duración, en 38 voluntarios (29 mujeres, 9 hombres) con edades de 30-55 años y un IMC ≥27- < 30 kg/m2 que consumieron 200 ml/día de leche desnatada con 3 g de ALC o 3 g de aceite de oliva (placebo). Se midieron datos de antropometría, bioquímica y absorciometría dual de rayos X (DXA). Se evaluaron la dieta y la actividad física. Resultados: Los sujetos mantuvieron sus patrones habituales de dieta y ejercicio a lo largo del estudio. Sólo el grupo de ALC mostró una reducción significativa del peso (74,43 ± 10,45 vs 73,54 ± 11,66 kg, p = 0,029) y de la circunferencia de la cintura (91,45 ± 10,33 vs 90,65 ± 9,84 cm, p = 0,012) entre el periodo basal y el final del estudio. El IMC y el cociente cintura/talla disminuyeron (28,44 ± 1,08 vs 27,81 ± 1,43 kg/m2, p = 0,030 y 0,57 ± 0,05 vs 0,56 ± 0,04 p = 0,013, respectivamente) en el grupo ALC al final del estudio. El grupo ALC experimentó una reducción de la masa grasa total tras 24 semanas (38,62 ± 5,02 vs 36,65 ± 5,64 %, p = 0,035). No se observó reducción en el grupo control. El índice HOMA no experimentó cambios. Conclusiones: El consumo de leche desnatada enriquecida con 3 g de una mezcla 1:1 de c9-t11 y t10-c12 durante 24 semanas produjo un descenso del peso corporal y la masa grasa total en sujetos sanos con sobrepeso que mantuvieron sus patrones habituales de dieta y ejercicio físico. No se observaron efectos adversos. Registrado con el identificador núm. NCT01503047 en ClinicalTrials. gov
 
Show full item record

Files in this item

Thumbnail
Name
effects_lopez_NH_2013.pdf
Size
209.7Kb
Format
PDF

Refworks Export

Delicious Save this on Delicious

Google™ Scholar:López Plaza, Bricia - Bermejo, Laura María - Weber, Thabata Koester - Parra, Pilar - Serra, Francisca - Hernández, Marta J. - Milla, Samara Palma - Gómez-Candela, Carmen

This item appears in the following Collection(s)

  • Producción científica en acceso abierto de la UAM [15094]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Regular consumption of LIPIGO® promotes the reduction of body weight and improves the rebound effect of obese people undergo a comprehensive weight loss program 

    Valero-Pérez, Marlhyn; Bermejo, Laura M.; López-Plaza, Bricia; Aguiló García, Meritxell; Palma-Milla, Samara; Gómez-Candela, Carmen
    2020-06-30
  • Variables predictoras de baja adherencia a un programa de modificación de estilos de vida para el tratamiento del exceso de peso en atención primaria 

    Arrebola Vivas, Emilia; López Plaza, Bricia; Koester Weber, Thabata; Bermejo López, Laura M.; Palma Milla, SamaraAutoridad UAM; Lisbona Catalán, Arturo; Gómez-Candela, Carmen
    2013-11-25
  • Nutritional composition assessment of 3000 individualized parenteral nutrition bags in a tertiary referral hospital: Current prescribing patterns 

    Pelegrina-Cortés, Beatriz; Bermejo, Laura M.; López-Plaza, Bricia; Palma Milla, SamaraAutoridad UAM; García-Vázquez, Natalia; Gómez-Candela, Carmen
    2018-08-13
All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram
 

 

All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram