Effects of milk supplementation with conjugated linoleic acid on weight control and body composition in healthy overweight people

Biblos-e Archivo/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author López Plaza, Bricia
dc.contributor.author Bermejo, Laura María
dc.contributor.author Weber, Thabata Koester
dc.contributor.author Parra, Pilar
dc.contributor.author Serra, Francisca
dc.contributor.author Hernández, Marta J.
dc.contributor.author Milla, Samara Palma
dc.contributor.author Gómez-Candela, Carmen
dc.contributor.other UAM. Departamento de Medicina es_ES
dc.date.accessioned 2015-11-24T10:50:24Z
dc.date.available 2015-11-24T10:50:24Z
dc.date.issued 2013-12-01
dc.identifier.citation Nutrición Hospitalaria 28.6 (2013): 2090-2098 es_ES
dc.identifier.issn 0212-1611 (print) en_US
dc.identifier.issn 1699-5198 (online) en_US
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10486/668928
dc.description.abstract Introduction: Conjugated linoleic acids (CLAs) have shown beneficial effects in weight control therapy however this relation is not clear. Objetive: The aim of the study was to examine the effects and safety of 3 g of a 1:1 mix of c9-t11 and t10-c12 on weight control and body composition in healthy overweight individuals. Methods: A prospective, placebo-controlled, randomised double-blind, parallel clinical trial lasting 24 weeks was carried out in 38 volunteers (29w, 9m) aged 30-55 years and BMI ≥27-<30 kg/m2 who consumed 200 ml/day of skimmed milk with 3g of CLAs or 3g olive oil (placebo). Anthropometric, biochemical and dual x-ray absorptiometry (DXA) tests were measured. Diet and physical activity were assessed. Results: Subjects maintained their habitual dietary and exercise patterns over the study. Only CLA group showed a significant decrease in weight (74.43 ± 10.45 vs 73.54 ± 11.66 kg, p = 0.029) and waist circumference (91.45 ± 10.33 vs 90.65 ± 9.84 cm, p = 0.012) between baseline and end of the study. BMI and waist height ratio decreased (28.44 ± 1.08 vs 27.81 ± 1.43 kg/m2, p = 0.030 and 0.57 ± 0.05 vs 0.56 ± 0.04 p = 0.013 respectively) in CLA group at the end. CLA group experienced a reduction in total fat mass after 24 weeks (38.62 ± 5.02 vs 36.65 ± 5.64%, p = 0.035). No decrease was observed in Control group. HOMA index had no changes. Conclusions: The consumption of skimmed milk enriched with 3g of a 1:1 mixture of c9-t11 and t10-c12 for 24 weeks led to a decrease in body weight and total fat mass in healthy, overweight subjects who maintained habitual diets and exercise patterns. No adverse effects were observed. Registered under ClinicalTrials.gov Identifier No. NCT01503047 en_US
dc.description.abstract Introducción: Los ácidos linoleicos conjugados (ALC) han mostrado unos efectos beneficiosos en el tratamiento del control de peso; sin embargo, esta relación no está clara. Objetivo: El propósito de este estudio fue examinar los efectos y la seguridad de 3 g de una mezcla 1:1 de c9-t11 y t10-c12 sobre el control de peso y la composición corporal en individuos sanos con sobrepeso. Métodos: Se realizó un estudio clínico prospectivo, de grupos paralelos, de distribución aleatoria, a doble ciego y con control placebo, de 24 semanas de duración, en 38 voluntarios (29 mujeres, 9 hombres) con edades de 30-55 años y un IMC ≥27- < 30 kg/m2 que consumieron 200 ml/día de leche desnatada con 3 g de ALC o 3 g de aceite de oliva (placebo). Se midieron datos de antropometría, bioquímica y absorciometría dual de rayos X (DXA). Se evaluaron la dieta y la actividad física. Resultados: Los sujetos mantuvieron sus patrones habituales de dieta y ejercicio a lo largo del estudio. Sólo el grupo de ALC mostró una reducción significativa del peso (74,43 ± 10,45 vs 73,54 ± 11,66 kg, p = 0,029) y de la circunferencia de la cintura (91,45 ± 10,33 vs 90,65 ± 9,84 cm, p = 0,012) entre el periodo basal y el final del estudio. El IMC y el cociente cintura/talla disminuyeron (28,44 ± 1,08 vs 27,81 ± 1,43 kg/m2, p = 0,030 y 0,57 ± 0,05 vs 0,56 ± 0,04 p = 0,013, respectivamente) en el grupo ALC al final del estudio. El grupo ALC experimentó una reducción de la masa grasa total tras 24 semanas (38,62 ± 5,02 vs 36,65 ± 5,64 %, p = 0,035). No se observó reducción en el grupo control. El índice HOMA no experimentó cambios. Conclusiones: El consumo de leche desnatada enriquecida con 3 g de una mezcla 1:1 de c9-t11 y t10-c12 durante 24 semanas produjo un descenso del peso corporal y la masa grasa total en sujetos sanos con sobrepeso que mantuvieron sus patrones habituales de dieta y ejercicio físico. No se observaron efectos adversos. Registrado con el identificador núm. NCT01503047 en ClinicalTrials. gov es_ES
dc.description.sponsorship This study was funded by CAPSA (Corporación Alimentaria Peñasanta) en_US
dc.format.extent 9 pag. es_ES
dc.format.mimetype application/pdf en
dc.language.iso eng en
dc.publisher Sociedad Española de Nutrición Parental y Enteral (SENPE) es_ES
dc.relation.ispartof Nutricion Hospitalaria es_ES
dc.subject.other Clinical trials en_US
dc.subject.other Conjugated linoleic acids en_US
dc.subject.other Dual x-ray absorptiometry en_US
dc.subject.other Overweight en_US
dc.subject.other Weight lost en_US
dc.title Effects of milk supplementation with conjugated linoleic acid on weight control and body composition in healthy overweight people en_US
dc.title.alternative Efecto de una suplementación láctea con ácido linoleico conjugado sobre el control de peso y la composición corporal de personas sanas con sobrepeso es_ES
dc.type article en
dc.subject.eciencia Medicina es_ES
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.3305/nh.2013.28.6.7013 es_ES
dc.identifier.doi 10.3305/nh.2013.28.6.7013 es_ES
dc.identifier.publicationfirstpage 2090 es_ES
dc.identifier.publicationissue 6 es_ES
dc.identifier.publicationlastpage 2098 es_ES
dc.identifier.publicationvolume 28 es_ES
dc.type.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion en
dc.rights.cc Reconocimiento es_ES
dc.rights.accessRights openAccess en


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record