UAM | UAM_Biblioteca | Unified search engine | Scientific Production Portal | UAM Research Data Repository
Biblos-e Archivo
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Log in
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Search Biblos-e Archivo

Advanced Search

Browse

All of Biblos-e ArchivoCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFacultiesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFaculties

My Account

Log inRegister

Statistics

View Usage Statistics

Help

Information about Biblos-e ArchivoI want to submit my workFrequently Asked Questions

UAM_Biblioteca

View Item 
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item

Gobernar la producción y el trabajo por medio de estándares. El caso de la industria agroalimentaria en Murcia

Title (trans.)
Governing the production and work through standards. The case of the food industry in Murcia
Author
Castro Pericacho, Carlos deuntranslated; Moraes, Natalia; Cutillas, Isabel
Entity
UAM. Departamento de Sociología
Publisher
Universidad Complutense de Madrid
Date
2017-01-01
Citation
10.5209/POSO.51494
Política y Sociedad 54.1 (2017): 111-142
 
 
 
ISSN
1130-8001 (print); 1988-3129 (online)
DOI
10.5209/POSO.51494
Editor's Version
http://doi.org/10.5209/POSO.51494
Subjects
Agri-food production; Precarious employment; Quality standards; Table grape industry; Sociología
URI
http://hdl.handle.net/10486/680707

Licencia Creative Commons
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.

Abstract

Food production is integrated in the global agri-food chain and is characterized for its technological modernization and high productivity. The recent implementation of quality standards into the global agri-food chain have radically transformed their production processes and working conditions. Numerous studies have examined how the implementation of quality systems has led to a significant increase in the quality of products and of their production processes. However, some studies show that the increasing of the quality of products and processes has not necessarily led to a substantial improvement in the quality of employment nor to a de-casualization of working conditions. On the contrary, job insecurity and informal employment persist, and in some cases are accentuated by increasing control over processes and workers. This paper explores this hypothesis in the case of table grapes industry in the Region of Murcia
 
El sector agroalimentario de la Región de Murcia está integrado a una cadena agroalimentaria global que destaca por su modernización tecnológica y por su elevada productividad. Desde la década de los noventa se vienen implantando sistemas de calidad que han contribuido a transformar radicalmente los procesos productivos y las condiciones de trabajo. Numerosos estudios han analizado cómo la implantación de estándares y certificaciones ha dado lugar a un significativo aumento de la calidad de los productos y de sus procesos de producción. Sin embargo, algunos estudios muestran que el aumento de la calidad de los productos y de los procesos no ha supuesto necesariamente una mejora sustancial de la calidad del empleo ni una desprecarización de las condiciones de trabajo. Por el contrario, la precariedad laboral y la informalidad persisten y en algunos casos, se acentúan, al aumentar el control sobre los procesos y los trabajadores. Este artículo explora esta hipótesis en el caso de la industria de la uva de mesa en la Región de Murcia
 
Show full item record

Files in this item

Thumbnail
Name
gobernar_castro_PS_2017.pdf
Size
533.9Kb
Format
PDF

Refworks Export

Google™ Scholar:Castro Pericacho, Carlos de - Moraes, Natalia - Cutillas, Isabel

This item appears in the following Collection(s)

  • Producción científica en acceso abierto de la UAM [16828]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Coaliciones sociales y políticas en el desarrollo del sector agroexportador: las frutas murcianas y el trabajo en las redes globales de producción agroalimentaria 

    Castro Pericacho, Carlos deAutoridad UAM; Gadea, Elena; Pedreño, Andrés; Ramírez, Antonio J.
    2017-04-01
  • Organización del trabajo y culturas laborales en los feminizados almacenes de la globalización agroalimentaria 

    Gadea Montesinos, María Elena; Castro Pericacho, Carlos deAutoridad UAM; Reigada, Alicia
    2021-06-01
  • Informal norm of employment and the erosion of citizenship status: The case of shoe industry in Elda, Alicante | La norma informal de empleo y el deterioro de la condición de ciudadanía: El caso de la industria del calzado en Elda, Alicante 

    Castro Pericacho, Carlos deAutoridad UAM; Arnal Sarasa, María; Lahera Sánchez, Arturo
    2014-01-01
All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram

Declaración de accesibilidad

 

 

All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram

Declaración de accesibilidad