Una moneda resellada de los Austrias en el complejo arquitectónico de la Cultura Ibérica en el Cerro de la Merced (Cabra, Córdoba)
Title (trans.)
A counterstamped coin of the Habsburgs in the Iberian Iron Age architectural complex at Cerro de la Merced (Cabra, Córdoba)Entity
UAM. Departamento de Prehistoria y ArqueologíaPublisher
Ediciones ComplutenseDate
2018Citation
10.5209/rev_DOCU.2018.v16.60232
Documenta & Instrumenta 16 (2018): 137-151
ISSN
1697-3798 (online)DOI
10.5209/rev_DOCU.2018.v16.60232Funded by
Trabajo realizado en el marco del Proyecto I+D+i HAR 2017-82806-P del MINECO “Ciudades y complejos aristocráticos ibéricos”.Project
Gobierno de España. HAR 2017-82806-PEditor's Version
http://dx.doi.org/10.5209/rev_DOCU.2018.v16.60232Subjects
Cultura Ibérica; Austrias; Moneda; Resello; Tesoro; ArqueologíaAbstract
Se analiza una moneda resellada por última vez bajo Felipe IV circa 1659 d.C., hallada en una gran zanja fechable así en el siglo XVII en el complejo aristocrático ibérico del Cerro de la Merced (Cabra, Córdoba). Esta es una excepcional corroboración arqueológica de la búsqueda de tesoros en el s. XVII, bien documentada en fuentes como procesos de Inquisición, relacionada con el exilio y posterior expulsión de los moriscos We analyze a counterstamped coin, last time under Philip IV of Spain c. 1659 AD, found in a big excavation trench thus dated to the mid 17th c. AD, in the Iberian Iron Age aristocratic complex at Cerro de la Merced (Cabra, Córdoba). This is a most unusual archaeological corroboration of 17th c. treasury-hunting digs, well documented in Inquisition procedures, and connected with the inner exile and later banishment from Spain of the moriscos
Files in this item
Google Scholar:Seco Serra, Irene
-
Moreno Rosa, Aantonio
-
Kavanagh de Prado, Eduardo
-
Quesada Sanz, Fernando
This item appears in the following Collection(s)
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Ibero-American consensus on low- and no-calorie sweeteners: Safety, nutritional aspects and benefits in food and beverages
Serra-Majem, Lluis; Raposo, António; Aranceta-Bartrina, Javier; Varela-Moreiras, Gregorio; Logue, Caomhan; Laviada, Hugo; Socolovsky, Susana; Pérez-Rodrigo, Carmen; Aldrete-Velasco, Jorge Antonio; Sierra, Eduardo Meneses; López-García, Rebeca; Ortiz-Andrellucchi, Adriana; Gómez Candela, Carmen; Abreu, Rodrigo; Alexanderson, Erick; Álvarez-Álvarez, Rolando Joel; Falcón, Ana Luisa Álvarez; Anadón, Arturo; Bellisle, France; Beristain-Navarrete, Ina Alejandra; Redondo, Raquel Blasco; Bochicchio, Tommaso; Camolas, José; Cardini, Fernando G.; Carocho, Márcio; do Céu Costa, Maria; Drewnowski, Adam; Durán, Samuel; Faundes, Víctor; Fernández-Condori, Roxana; García-Luna, Pedro P.; Garnica, Juan Carlos; González-Gross, Marcela; La Vecchia, Carlo; Leis, Rosaura; López-Sobaler, Ana María; Madero, Miguel Agustín; Marcos, Ascensión; Ramírez, Luis Alfonso Mariscal; Martyn, Danika M.; Mistura, Lorenza; Rojas, Rafael Moreno; Villares, José Manuel Moreno; Niño-Cruz, José Antonio; Oliveira, María Beatriz P.P.; Gil-Antuñano, Nieves Palacios; Pérez-Castells, Lucía; Ribas-Barba, Lourdes; Pedrero, Rodolfo Rincón; Riobó, Pilar; Medina, Juan Rivera; De Faria, Catarina Tinoco; Valdés-Ramos, Roxana; Vasco, Elsa; Wac, Sandra N.; Wakida, Guillermo; Wanden-Berghe, Carmina; Díaz, Luis Xóchihua; Zúñiga-Guajardo, Sergio; Pyrogianni, Vasiliki; de Sousa, Sérgio Cunha Velho
2018-07-01