Mañana, JUEVES, 24 DE ABRIL, el sistema se apagará debido a tareas habituales de mantenimiento a partir de las 9 de la mañana. Lamentamos las molestias.
Position paper on vegetarian diets in infants and children. Committee on Nutrition and Breastfeeding of the Spanish Paediatric Association
Title (trans.)
Recomendaciones del Comité de Nutrición y Lactancia Materna de la Asociación Española de Pediatría sobre las dietas vegetarianasEntity
UAM. Departamento de PediatríaPublisher
Elsevier España S. L. U.Date
2020-03-05Citation
10.1016/j.anpedi.2019.10.013
Anales de Pediatría 92.5 (2020): 306.e1-306.e6
ISSN
2341-2879DOI
10.1016/j.anpedi.2019.10.013Editor's Version
https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2019.10.013Subjects
Vegetarian diet; Vegan; Vitamin B12; Infant; Child; MedicinaRights
© 2019 Asociación Española de PediatríaEsta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.
Abstract
In the last few years, there are an increased number of families following a vegetarian
diet, including their children. In order to guarantee child heath, paediatricians need to
know the characteristics of this diet and the main foods that are used.
There are few data on the medium and long-term health outcomes when removing all animal
foods from the child’s diet, especially at younger ages. Nevertheless, new tools have recently
become available to facilitate following a vegetarian diet and decreasing the risk of deficiencies.
In this document, the group of foods commonly used in vegetarian diets are reviewed, as well
as recommendations for each age group. It also mentions the need to use B12 supplements at
all ages, as well as other nutrients (iodine, iron, vitamin D3, poly-unsaturated fatty acid n-3),
when required.
A vegetarian or a vegan diet, as in any other kind of diet, needs to be carefully designed.
After reviewing current evidence, even though following a vegetarian diet at any age does
not necessarily mean it is unsafe, it is advisable for infant and young children to follow an
omnivorous diet or, at least, an ovo-lacto-vegetarian diet En los últimos años ha aumentado el número de personas que optan por una dieta
vegetariana y que incluyen a sus hijos en esta opción de alimentación. Esto obliga a los
pediatras a conocer sus características principales y la composición de los alimentos usados más comúnmente, con el fin de garantizar la salud de los niños.
Existe una escasez de datos sobre el impacto a medio y largo de eliminar los productos de origen
animal en la dieta de los niños, en especial en la de los más pequeños. Sin embargo, en los
últimos años se han publicado herramientas (tablas de intercambios de alimentos, recomendaciones
de suplementación) que facilitan el cumplimiento de una dieta vegetariana disminuyendo
el riesgo de deficiencias.
En este documento se revisan los grupos de alimentos que habitualmente forman parte de la
dieta vegetariana, así como las recomendaciones para cada grupo de edad. Se señala también
la necesidad de utilizar suplementos de vitamina B12 en todas las edades, y en aquellos otros
nutrientes (yodo, hierro, vitamina D3, ácidos grasos polinsaturados n-3) en riesgo de deficiencia.
Una alimentación vegetariana o vegana, como cualquier otro tipo de alimentación, debe estar
bien planificada. A la luz de la evidencia disponible, a pesar de que seguir una dieta vegetariana
en cualquier etapa de la infancia no signifique necesariamente que sea insegura, es preferible aconsejar que durante el periodo de lactalactante y en el niño de corta edad se siga una dieta omnívora o, al menos, ovo o lactovegetariana.
Files in this item
Google Scholar:Redecillas-Ferreiro, Susana
-
Moráis-López, Ana
-
Moreno-Villares, José Manuel
-
Comité de Nutrición y Lactancia Materna de la AEP
This item appears in the following Collection(s)
Related items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Pediatric parenteral nutrition: Clinical practice guidelines from the Spanish Society of Parenteral and Enteral Nutrition (SENPE), the Spanish Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (SEGHNP) and the Spanish Society of Hospital Pharmacy (SEFH)
Pedrón, Consuelo; Cuervas-Mons Vendrell, Margarita; Galera Martínez, Rafael; Gómez López, Lilianne; Gomis Muñoz, Pilar; Irastorza Terradillos, Iñaki; Martínez Costa, Cecilia; Moreno Villares, José Manuel; Pérez-Portabella Maristany, Cleofé; Pozas del Río, M. Teresa; Redecillas Ferreiro, Susana E.; Prieto Bozano, Gerardo; Balmaseda Serrano, Elena; Cañedo Villarroya, Elvira; Gutiérrez Junquera, Carolina; Morais López, Ana; Meavilla Olivas, Silvia; Navas López, Víctor Manuel; Rubio Murillo, María; Vives Piñera, Inmaculada; Vidal Casariego, Alfonso; Cuerda Compés, Cristina de la; Matía Martín, Pilar; Frías Soriano, Laura; Ruiz López, M. Dolores; Vaquerizo Alonso, Clara
2017-01-01 -
Consensus on paediatric enteral nutrition access: A document approved by SENPE/SEGHNP/AECIPN/SECP
Pedrón, Consuelo; Martínez-Costa, Cecilia; Navas-López, Víctor Manuel; Gómez-López, Lilianne; Redecillas-Ferrero, S.; Moreno Villarés, José Manuel; Benlloch-Sánchez, C.; Blasco-Alonso, Javier; García-Alcolea, B.; Gómez-Fernández, B.; Ladero-Morales, M.; Moráis López, Ana B.; Rosell-Camps, Antonio; Ashbaugh Enguídanos, R. A.; Barco Gálvez, A.; Bautista-Casasnovas, Adolfo L.; Díaz Martín, Juan José; Frías Soriano, L.; García Molina, Pablo; Gutiérrez Junquera, Carolina; Juste Ruiz, M.; Lama More, Rosa Angélica; Marugán de Miguelsanz, J. M.; Ollero Fresno, J. C.; Poveda Jovellar, O.; Sierra Salinas, Carlos; Unda Freire, A.
2011-03-28 -
Ibero-American consensus on low- and no-calorie sweeteners: Safety, nutritional aspects and benefits in food and beverages
Serra-Majem, Lluis; Raposo, António; Aranceta-Bartrina, Javier; Varela-Moreiras, Gregorio; Logue, Caomhan; Laviada, Hugo; Socolovsky, Susana; Pérez-Rodrigo, Carmen; Aldrete-Velasco, Jorge Antonio; Sierra, Eduardo Meneses; López-García, Rebeca; Ortiz-Andrellucchi, Adriana; Gómez Candela, Carmen; Abreu, Rodrigo; Alexanderson, Erick; Álvarez-Álvarez, Rolando Joel; Falcón, Ana Luisa Álvarez; Anadón, Arturo; Bellisle, France; Beristain-Navarrete, Ina Alejandra; Redondo, Raquel Blasco; Bochicchio, Tommaso; Camolas, José; Cardini, Fernando G.; Carocho, Márcio; do Céu Costa, Maria; Drewnowski, Adam; Durán, Samuel; Faundes, Víctor; Fernández-Condori, Roxana; García-Luna, Pedro P.; Garnica, Juan Carlos; González-Gross, Marcela; La Vecchia, Carlo; Leis, Rosaura; López-Sobaler, Ana María; Madero, Miguel Agustín; Marcos, Ascensión; Ramírez, Luis Alfonso Mariscal; Martyn, Danika M.; Mistura, Lorenza; Rojas, Rafael Moreno; Villares, José Manuel Moreno; Niño-Cruz, José Antonio; Oliveira, María Beatriz P.P.; Gil-Antuñano, Nieves Palacios; Pérez-Castells, Lucía; Ribas-Barba, Lourdes; Pedrero, Rodolfo Rincón; Riobó, Pilar; Medina, Juan Rivera; De Faria, Catarina Tinoco; Valdés-Ramos, Roxana; Vasco, Elsa; Wac, Sandra N.; Wakida, Guillermo; Wanden-Berghe, Carmina; Díaz, Luis Xóchihua; Zúñiga-Guajardo, Sergio; Pyrogianni, Vasiliki; de Sousa, Sérgio Cunha Velho
2018-07-01