UAM | UAM_Biblioteca | Unified search engine | Scientific Production Portal | UAM Research Data Repository
Biblos-e Archivo
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Log in
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Search Biblos-e Archivo

Advanced Search

Browse

All of Biblos-e ArchivoCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFacultiesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFaculties

My Account

Log inRegister

Statistics

View Usage Statistics

Help

Information about Biblos-e ArchivoI want to submit my workFrequently Asked Questions

UAM_Biblioteca

View Item 
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item

Enfoque cooperativo y custodia del territorio: Dos factores impulsores de la transición agroecológica de los sistemas agroalimentarios locales

Title (trans.)
Cooperative approach and land stewardship: Two drivers for the agroecological transition of agri-food systems
Author
Yacamán Ochoa, Carolinauntranslated; García-Llorente, Marina
Entity
UAM. Departamento de Geografía; UAM. Departamento de Geología y Geoquímica
Publisher
CSIC
Date
2020-12-30
Citation
10.3989/estgeogr.202064.064
Estudios Geográficos 81.289 (2020): e050
 
 
 
ISSN
0014-1496 (print); 1988-8546 (online)
DOI
10.3989/estgeogr.202064.064
Funded by
Este estudio recibió financiación del programa de investigación e innovación Horizonte 2020 de la Unión Europea, en el marco del convenio de subvención N◦ 81819, por el proyecto titulado: Codiseño de nuevos modelos de contrato para medidas innovadoras agroambientales y climáticas y para la valorización de bienes públicos ambientales y del proyecto SAVIA-Sembrando Alternativas de Innovación Agroecológica, financiado por las ayudas de la convocatoria 2019 a proyectos de I+D para jóvenes investigadores de la Universidad Autónoma de Madrid (ref: SI1/PJI/2019-00444).
Project
info:eu-repo/grantAgreement/EC/H2020/81819/EU//SAVIA
Editor's Version
https://doi.org/10.3989/estgeogr.202064.064
Subjects
Agricultural ecosystem services; Agro-ecology; Cooperative governance; Land stewardship; Small-scale agriculture; Social innovation; Geografía
URI
http://hdl.handle.net/10486/697741
Rights
© 2020 CSIC.

Licencia Creative Commons
Esta obra está bajo una Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional.

Abstract

The changes experienced since the mid-20th century because of the industrialization of agriculture, have favored the disconnection between food production, nature and society. This places us in front of a series of socio-ecological challenges that need to be solved in order to stop the crisis of small-scale agriculture and the deterioration of agro-ecosystems. In contrast to the logics that delocalize production from consumption, breaking the link with the territory, various initiatives are integrating increasingly agro-ecological practices and adapting their forms of commercialization towards more sustainable and territorialized models. With the need to identify the transformative strategies in which farmers are advancing to create sustainable food systems, two case studies in Spain (Extremadura and Asturias) are analyzed. The results show how cooperative approaches, collaborative networks rooted in the territory and voluntary agreements established between different agents in the agri-food system, are key factors in enabling small producers to improve their participation and empowerment in the agri-food system while promoting systemic strategies to change hegemonic production and consumption modes.
 
Los cambios experimentados desde mediados del siglo XX, como consecuencia de la industrialización de la agricultura, han favorecido la desconexión entre la producción de alimentos, la naturaleza y la sociedad. Esto nos sitúa frente a una serie de retos socio-ecológicos que necesitan ser resueltos para frenar la crisis de la agricultura de pequeña escala y el deterioro de los agroecosistemas. En contraposición a las lógicas que deslocalizan la producción del consumo y que rompen el vínculo con el territorio, diversas iniciativas están integrando prácticas crecientemente agroecológicas y adaptando sus formas de comercialización hacia modelos más sostenibles y territorializados. Con la necesidad de identificar las estrategias transformadoras en que los agricultores avanzan para crear sistemas alimentarios sostenibles, se analizan dos estudios de caso exploratorios en España (Extremadura y Asturias). Los resultados muestran cómo los enfoques cooperativos, las redes colaborativas enraizadas en el territorio y los acuerdos voluntarios de colaboración que se establecen entre diferentes agentes del sistema agroalimentario son factores clave para permitir a los pequeños productores mejorar su participación y empoderamiento en el sistema agroalimentario, a la vez que se fomentan estrategias sistémicas para cambiar los modos de producción y consumo hegemónicos
 
Show full item record

Files in this item

Thumbnail
Name
enfoque_yacaman_EG_2020.pdf
Size
1.139Mb
Format
PDF

Refworks Export

Google™ Scholar:Yacamán Ochoa, Carolina - García-Llorente, Marina

This item appears in the following Collection(s)

  • Producción científica en acceso abierto de la UAM [16865]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Uncovering Ecosystem Service Bundles through Social Preferences 

    Martín-López, Berta; Iniesta-Arandia, Irene; García-Llorente, Marina; Palomo, Ignacio; Casado-Arzuaga, Izaskun; García del Amo, David; Gómez-Baggethun, Erik; Oteros-Rozas, Elisa; Palacios-Agundez, Igone; Willaarts, Bárbara; González Novoa, José AntonioAutoridad UAM; Santos-Martín, Fernando; Onaindia, Miren; López Santiago, César AgustínAutoridad UAM; Montes del Olmo, CarlosAutoridad UAM
    2012
  • Identifying past social-ecological thresholds to understand long-term temporal dynamics in Spain 

    Santos-Martín, Fernando; García-Mon, Blanca González; González, José A.; Iniesta-Arandia, Irene; García-Llorente, Marina; Montes, Carlos; Ravera, Federica; López Santiago, César AgustínAutoridad UAM; Carpintero, Óscar; Benayas del Álamo, Fco. JavierAutoridad UAM; Martín-López, Berta
    2019-07-01
  • Can ecosystem properties be fully translated into service values? an economic valuation of aquatic plant services 

    García-Llorente, Marina; Martín-López, Berta; Montes, Carlos; Díaz, Sandra
    2011-12-01
All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram

Declaración de accesibilidad

 

 

All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram

Declaración de accesibilidad