UAM | UAM_Biblioteca | Unified search engine | Scientific Production Portal | UAM Research Data Repository
Biblos-e Archivo
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Log in
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Search Biblos-e Archivo

Advanced Search

Browse

All of Biblos-e ArchivoCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFacultiesThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsFaculties

My Account

Log inRegister

Statistics

View Usage Statistics

Help

Information about Biblos-e ArchivoI want to submit my workFrequently Asked Questions

UAM_Biblioteca

View Item 
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item
  •   Biblos-e Archivo
  • 1 - Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • Producción científica en acceso abierto de la UAM
  • View Item

Mapa de las políticas nutricionales escolares en España

Title (trans.)
Map of school nutritional policies in Spain
Author
Monroy-Parada, Doris Xiomara; Prieto-Castillo, Leandro; Ordaz-Castillo, Elena; Bosqued, María José; Rodríguez Artalejo, Fernandountranslated; Royo-Bordonada, Miguel Ángel
Entity
UAM. Departamento de Medicina Preventiva y Salud Pública y Microbiología
Publisher
Doyma
Date
2021-03-01
Citation
Gaceta Sanitaria 35.2 (2021): 123-129
 
 
 
ISSN
0213-9111
Editor's Version
https://doi.org/10.1016/j.gaceta.2019.10.005
Subjects
Childhood obesity; Nutrition; Nutritional policies; School feeding; Standards; Obesidad infantil; Nutrición; Políticas nutricionales; Alimentación escolar; Estándares; Medicina
URI
http://hdl.handle.net/10486/701586
Rights
© 2019 SESPAS

Licencia de Creative Commons
Esta obra está bajo una licencia de Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObraDerivada 4.0 Internacional.

Abstract

Objetivo Describir de forma sistemática las políticas nutricionales escolares de las 17 comunidades autónomas de España. Método Mediante una búsqueda en bases de datos bibliográficas, páginas web y otros sistemas de información oficiales se localizaron 183 documentos de interés. La información se extrajo de manera sistemática con el cuestionario SNIPE (School Nutrition Index of Programme Effectiveness), adaptado a España, y se validó por personal de referencia de las consejerías de sanidad y educación de las comunidades participantes. Resultados El principal objetivo de las políticas es prevenir la obesidad y mejorar la nutrición de los escolares. Las 17 comunidades autónomas abordan el servicio de comedor escolar, 11 los servicios de cafetería y las máquinas expendedoras, y 9 el servicio de desayuno. Todas las comunidades usan el Documento de Consenso sobre la Alimentación en los Centros Educativos como referencia para la composición del menú y la calidad nutricional de los productos ofertados en la escuela; sin embargo, solo 4 han regulado estos aspectos por decreto. La frecuencia de evaluación de los objetivos de las políticas varió entre el 58,8% de las comunidades para el suministro alimentario y el 5,9% para la rotación y la calidad de los menús. Conclusión Aunque todas las comunidades autónomas disponen de estándares para el menú escolar, la cobertura del resto de la oferta alimentaria es variable, la evaluación de objetivos escasa y solo 4 comunidades disponen de normativa de obligado cumplimiento. Los estándares nutricionales deben revisarse según el conocimiento científico actual y aprobarse reglamentariamente, en cumplimiento de la legislación vigente (Ley 17/2011)
 
Objective To systematically describe the school nutritional policies of the 17 autonomous communities of Spain. Method Through a search of bibliographic databases, web pages and other official information systems, 183 documents of interest were identified. Information was systematically collected with the SNIPE (school nutrition index of programme effectiveness) questionnaire, adapted to Spain, and validated by reference staff of the regional government's health and education ministries. Results The main objective of the policies is to prevent obesity and improve the nutrition of schoolchildren. The 17 autonomous communities cover the school canteen service, 11 cafeteria and vending machines, and 9 the breakfast service. All communities use the Consensus Document on School Food as a reference for the content of the menu and the nutritional quality of the products offered at the school; however, only 4 of them have regulated these aspects. The evaluation of policy objectives ranges from 58.8% of the autonomous communities for food supply to 5.9% for rotation and menu quality. Conclusion Although all the autonomous communities have standards for the school menu, the standards for the rest of the food supply vary across them; also, evaluation of objectives is scarce and only 4 communities have approved mandatory regulations. Nutritional standards should be reviewed according to current scientific knowledge and enacted by law, in compliance with the current legislation (Act 17/2011)
 
Show full item record

Files in this item

Thumbnail
Name
mapa_xiomara_gacsanic_2021.pdf
Size
2.474Mb
Format
PDF

Refworks Export

Google™ Scholar:Monroy-Parada, Doris Xiomara - Prieto-Castillo, Leandro - Ordaz-Castillo, Elena - Bosqued, María José - Rodríguez Artalejo, Fernando - Royo-Bordonada, Miguel Ángel

This item appears in the following Collection(s)

  • Producción científica en acceso abierto de la UAM [16606]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • Mapa de las políticas nutricionales escolares en España 

    Monroy-Parada, Doris Xiomara; Prieto-Castillo, Leandro; Ordaz-Castillo, Elena; Bosqued, María José; Rodríguez Artalejo, FernandoAutoridad UAM; Royo-Bordonada, Miguel Ángel
    2020-01-08
  • Políticas alimentarias para prevenir la obesidad y las principales enfermedades no transmisibles en España: querer es poder 

    Royo-Bordonada, Miguel; Rodríguez Artalejo, FernandoAutoridad UAM; Bes-Rastrollo, Maira; Fernández-Escobar, Carlos; González, Carlos A.; Rivas, Francisco; Martínez-González, Miguel Angel; Quiles, Joan; Bueno-Cavanillas, Aurora; Navarrete-Muñoz, Eva M.; Navarro, Carmen; López García, EstherAutoridad UAM; Romaguera, Dora; Morales Suárez-Varela, María; Vioque, Jesús
    2019
  • Reducción de carnes rojas y procesadas en la población española: ¿cuál es su impacto sobre la mortalidad cardiovascular? 

    Martín-Calvo, Nerea; Bes-Rastrollo, Maira; Gómez-Donoso, Clara; Rodríguez Artalejo, FernandoAutoridad UAM; Vioque, Jesús; Royo-Bordonada, Miguel A.; Bueno-Cavanillas, Aurora; Ruíz-Canela, Miguel; Martínez-González, Miguel A.
    2021-02-01
All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram
 

 

All the documents from Biblos-e Archivo are protected by copyrights. Some rights reserved.
Universidad Autónoma de Madrid. Biblioteca
Contact Us | Send Feedback
We are onFacebookCanal BiblosYouTubeTwitterPinterestWhatsappInstagram